• Na 21 seizoenen afwezigheid behaalden de Bodegraafse waterpoloërs van BZ&PC Heren 1 afgelopen weekend de titel in de 1e divisie, waarmee succestrainer Herman van Tongerloo het opnieuw lukte om met de Bodegraafse selectie te promoveren naar het allerhoogste niveau van Nederland. 

  Nadat de titelstrijd afgelopen weekend nog niet beslist was, werden de prijzen op de allerlaatste speeldag verdeeld. BZ&PC Heren 1 speelde een uitwedstrijd bij oud-eredivisionist HZC de Robben, dat voor het eerst dit seizoen op oorlogssterkte was. Op voorhand werd duidelijk dat de Bodegravers minimaal 1 punt dienden te behalen omdat directe concurrent De Linge/PCG haar laatste uitwedstrijd won in Zwolle. 

  Dat de spanning er in de kampioenswedstrijd op zat was duidelijk. Het vizier stond nog ondanks de aanmoediging van zo’n 100 supporters niet op scherp en ook verdedigend was het geen hoogstaand waterpolo. BZ&PC kwam in de eerste periode tot tweemaal toe op achterstand, maar wist aan de hand van Luca Groenendijk op voorsprong te komen, een voorsprong die BZ&PC uiteindelijk de gehele wedstrijd vast wist te houden. 

   HZC de Robben, met voormalig Nederlands teamspelers in de gelederen, wist tot het einde van de derde periodes redelijk bij te blijven (13-16 in het voordeel van BZ&PC). Toen (afscheidnemend) keeper Niels Zwijnenburg een strafworp pakte, schakelde de mannen onder leiding van Herman van Tongerloo een tandje bij en liep het - mede dankzij vier doelpunten van Joey Schellingerhout en tweemaal Rob Peek - uit naar een 15-24 overwinning. 

  Daarmee eindigde het seizoen voor BZ&PC met een historisch kampioenschap. In 1998 bereikten de Bodegravers voor het eerst in de clubgeschiedenis de hoofdklasse (nu Eredivisie), waarna het na een jaar afwezigheid in 2001 opnieuw promoveerde en de twee opvolgende seizoenen wist te handhaven. Oók toen stond de ploeg onder leiding van Herman van Tongerloo, die inmiddels 19 seizoenen aan de club verbonden is. 

   Voor Van Tongerloo kwam het kampioenschap op het juiste moment: ‘’Het is een resultaat van een lang proces. Deze vriendengroep is al lange tijd bij elkaar, bestaat voor 80% eigen jeugd en is aangevuld met spelers die al langere tijd bij BZ&PC actief zijn. Vijf seizoenen geleden (excl. corona, red.) speelden we nog in de tweede klasse en inmiddels zijn we als individu en als groep gegroeid dat we bij de beste 12 ploegen van Nederland horen. Het zal een ontzettend moeilijk seizoen worden, maar voor ons is dit wederom een unieke ervaring, zo ook voor de club’’  

   Van Tongerloo doelt daarmee enerzijds op de kwaliteitsverschillen tussen de bovenste 8 en onderste ploegen in de Eredivisie, anderzijds op de clubcultuur beaamt ook Scott Scheerder, vanuit de waterpolocommissie verantwoordelijk voor het technisch beleid ‘’Als club zijn we uniek op dit niveau. Spelers spelen bij BZ&PC voor de sfeer en het clubgevoel. Waar in tegenstelling bij andere clubs spelers salarissen ontvangen, betaalt BZ&PC niets, dragen spelers gewoon contributie af en zijn ze daarnaast actief als vrijwilliger. Daarmee kiest BZ&PC voor een andere koers, naar zo blijkt een die ook succesvol kan zijn. Het neemt niet weg dat we de breedte moeten versterken ook om het gat met de jeugd te overbruggen, maar de lange termijn prevaleert boven tijdelijk succes. Uiteindelijk zijn en blijven we een dorpsclub, maar wel een verdomd goede’’  

   BZ&PC Heren 1 kreeg de beker, medailles en champagne uitgereikt uit handen van de laatste hoofdklasse aanvoerder Gerrit Schep, alsook de wethouder Dirk Jan Knol en de eerste vrouwelijke voorzitter Toos van Veldhuizen en huidig voorzitter Rolf Groenendijk. 

   De spelers en staf van BZ&PC bedanken de meegereisde en meelevende supporters en kijken terug op een mooie feestavond. We hopen deze support ook komend seizoen te mogen ontvangen, juist op de momenten dat we ‘zware’ avonden beleven. Ook wil de selectie HZC de Robben bedanken voor de gastvrije ontvangst en alle betrokken vrijwilligers voor zijn/haar medewerking in aanloop naar en rondom de festiviteiten.