• We hadden een leuke Q&A met Henk Labordus, de drijvende kracht achter Open Water Bodegraven. Henk deelde zijn passie, verhalen en inzichten over dit unieke evenement:

  Wat inspireerde jou om Open Water Bodegraven te organiseren?
  "Toen de oude organisatie stopte, misten we de wedstrijd enorm. Er was veel vraag vanuit het land wanneer Bodegraven weer terug zou komen."

  Kun je iets vertellen over de geschiedenis van Open Water Bodegraven?
  "Haha, eigenlijk begon het al in 1938 toen BZ werd opgericht en er nog geen zwembad was. Tijdens het 65-jarig bestaan van BZ werd het opnieuw opgezet door Rob Lina. Zij organiseerden het een jaar of 12."

  Wat maakt Open Water Bodegraven zo uniek?
  "Elke wedstrijd heeft zijn charme. Bij ons word je eerst met de bus naar Nieuwerbrug gebracht om vervolgens tussen de landerijen en villa's terug te zwemmen naar de sluis in Bodegraven. Dit jaar hebben we zelfs waterpolo in de sluis!"

  Is er een sterke stroming in de Rijn?
  "Als de sluis dicht is, is er weinig stroming. Maar als het waterschap spuugt, wordt de stroming gevaarlijk en kan er niet gezwommen worden."

  Hoe waarborgen jullie de veiligheid van de zwemmers?
  "Het water wordt getest op zwemwaterkwaliteit en de veiligheid wordt geborgd door de Reddingsbrigade Gouda en het Rode Kruis."

  Wat zijn de grootste uitdagingen bij het organiseren van het evenement?
  "Alles op tijd op de juiste plek krijgen, zoals tenten en pontons, en ervoor zorgen dat de bus met zwemmers op tijd bij de start is. En natuurlijk voldoende vrijwilligers en deelnemers hebben."

  Hoeveel vrijwilligers zijn er nodig en wat doen zij?
  "We hebben ongeveer 75 tot 90 mensen nodig, inclusief de Reddingsbrigade en het Rode Kruis. Ze helpen bij alles, van veiligheid tot logistiek."

  Welke rol spelen de KNZB officials?
  "Zij zorgen ervoor dat de wedstrijden eerlijk en fair verlopen, waardoor het een groot feest wordt."

  Hoeveel deelnemers verwachten jullie jaarlijks?
  "We hopen op 25 waterpolo teams en 300 zwemstarts. Internationaal verwachten we niet veel, we richten ons voornamelijk op Nederland."

  Welke afstanden kunnen deelnemers zwemmen?
  "Voor minioren zijn er 250m en 500m, en voor senioren 1, 2,5 en 5 km. Je kunt aan alle afstanden ook recreatief deelnemen."

  Wat is jouw advies voor nieuwe zwemmers?
  "Oefen eerst buiten, want dat is anders dan binnen. Oriƫntatie is belangrijk en je moet niet bang zijn voor modder en vissen. Check de tips op de KNZB-site en zwem nooit alleen."

  Wat vind je het leukste aan het organiseren van Open Water Bodegraven?
  "Het dorp bekender maken bij de deelnemers en de blije gezichten van de deelnemers na het zwemmen."

  Heb je zelf een achtergrond in zwemmen?
  "Ja, ik heb altijd gezwommen en ben door het scheidsrechteren echt in aanraking gekomen met open water zwemmen. Ik doe dit ook bij andere organisaties, zelfs soms in het buitenland."

  Wat zijn jouw toekomstplannen voor Open Water Bodegraven?
  "Mijn droom is een 10 km, starten vanuit het centrum van Woerden of Woerdense Verlaat. Of nog mooier, starten in de sluis en dan de Oude Rijn uitzwemmen naar het centrum van Leiden."

  Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om mee te doen?
  "Niet twijfelen, maar gewoon doen. En als je niet durft te zwemmen in de Rijn, kun je altijd helpen als vrijwilliger."

  Heb je nog leuke herinneringen van vorige edities?
  "Ja, een keer zonk een official bootje langzaam na een boeggolf. Helaas zonken ook twee portofoons en mobieltjes mee. En de keer dat prijswinnaars een gratis helikoptervlucht kregen aangeboden."