• Club historie

 •  

  Op 17 juni 1938 wordt in het toenmalige Hotel van Haaften, BZ&PC officieel opgericht door de heer Dirk Stigter. Al gauw telde de Bodegraafse Zwem en Polo Club zo’n 70 leden. Bij BZ&PC is het dan mogelijk om de volgende zwemsporten te beoefenen: schoonspringen, reddend zwemmen, sierzwemmen, wedstrijdzwemmen en waterpolo.

 • In 1939 vinden de eerste waterpolowedstrijden plaats tegen onder meer H.B.S., A.Z.C (beide uit Alphen aan den Rijn) B.Z.C. (Boskoop) en G.Z.C. (Gouda). Op 7 juli 1941 komt het tot oprichting van een dames-afdeling en er wordt gestart met 15 leden. In 1943 komt, en met succes, ook het aspiranten-polo van de grond. Deze aspirantenploeg van BZ&PC wordt in de competitie eerste van de kring Gouda.

  Ook het wedstrijdzwemmen wordt in de jaren na de oorlog steeds populairder. Reeds in 1950 wordt in de Oude Rijn een zwemtraject uitgezet ten behoeve van een massale wedstrijd en prestatietocht. De af te leggen afstand bedraagt dan nog 2 km. In de jaren die volgen wordt de 2 km tocht uitgebreid tot een 3 km tocht, die meetelt in de serie langebaanwedstrijden om de “Zwemkroniekbeker”. Het wedstrijdzwemmen in binnenwateren vierde met name in de jaren ’70 en ’80 hoogtij, met vele deelnemers aan de Nationale Kampioenschappen en een hoge notering in de landelijke verenigingszwemcompetitie.

  Op 3 oktober 1984 is BZ&PC gestart met haar jongste afdeling: synchroonzwemmen. Dit is een vrij jonge, eigentijdse sport, die vooral veel meisjes aanspreekt. In het bijzonder na de Olympische Spelen van 1984 kwam deze sport uitgebreid in de belangstelling te staan.

  Zodra bekend werd dat er in Bodegraven een afdeling synchroonzwemmen werd opgericht, stroomden de aanmeldingen binnen. Er werd gestart met maar liefst 52 deelneemsters.

 • Sinds 1993 is ook het Sterbrevet (nu Zwemster geheten) en het Sterrenplan en Sterrenplan Plus opgericht. Hierin worden jonge kinderen spelenderwijs vertrouwd gemaakt om de doorstroming naar één van de takken van de zwemsport beter te laten verlopen.

  De club groeit en bloeit de club, die sinds het jaar 2000 inmiddels dexxon BZ&PC heet, als nooit tevoren. Met waterpolo-heren in de 1e klasse, wedstrijdzwemmen in de landelijke B-afdeling en inmiddels meerdere groepen synchroonzwemsters bij de NK, is dexxon BZ&PC een topclub geworden.

  Van 1 juli 2006 t/m 1 juli 2012 is Hoogenboom Tours de nieuwe naamsponsor en heet de club HoogenboomTours / BZ&PC.

  In 2012 nam BZ&PC afscheid van naamsponsor Hoogenboom Tours, dat samen met A.L. van Veen Glasspecials, Domburg Bodegraven en Green Health Center, verder ging als Business Partner. In 2015 voegden BBD Mobiele surveillance, Kontent Structures en de Rabobank zich toe tot deze bijzondere sponsorkring, nadat Hoogenboom Tours definitief afscheid nam. Multicopy Bodegraven trad in 2016 eveneens toe als Business Partner, waardoor BZ&PC zich vandaag de dag gelukkig mag prijzen met 7 Business Partners. 

  Inmiddels is de vereniging meerdere jubilea verder waaronder de meest recente in 2018, toen de 80-jarige vereniging haar 75-jarig jubileum nog eens dunnetjes overdeed. Op naar de honderd!